teisipäev, 6. november 2018

Lootvina mardisanditas 9.11.2018

Lootvina mardisandid olid NII UHKED: Diana ja Jaan, LondiJaan mardibussiga, Margit ja Kristjan, Merike, Ats, Aksel ja Marju ning Marek - kokku 10 suurt santi :-)
Meil oli Mardihobi, kes end kooletas - sai siis tükikese head-parempat ja ärkas jälle ellu ja kepsutas eriti kõvasti õnnekest pererahva tuppa :-)
Meil oli Sabakeerutaja, kes tantsutas pererahvast ning ülejäänud santidel olid õnnevihad-vitsad käes ja sopsutati õnne kõvasti.
Pererahval lasime Kalevipoega lugeda, et kas nad iks mõistavad ja uurisime - kas sügistööd tehtud, saak salves ning auto kummid vahetatud?
Isegi Mardihani oli kaasas aga ta oli nii tagasihoidlik, et Mardiisa unustas ta ära. vahvad olid ka mardipoegadest pillimehed kahe ukulelega, kes nii ilusti üksteisega ei arvestanud, et me laulus end üldse nende muusikast segada ei lasknud ;-)
Kuna Lootvina martidel oli kindel plaan Moostesse suurele Mardipeole jõuda, sest oli kokkulepitud Võnnu mardisantidega ühine kommi- ja singilaud katta, siis jõudsime vaid kolme tallu (täname Virga, Veskimäe ja Vaarikese talusid, kes meid lahkesti sisse lasid ja õnne vastu võtsid). Aga me hõisikasime tervele külale külakeskuse ees õnne ja lausisime häid soove, et ikka aasta hea tuleks ning kuri eemale hoiaks ja varudest hästi välja tuleks kogu talve jooksul.
Nüüd jääb vaid öelda, et see oleks vinge traditsioon meil siinmail, kui nii suured ja uhked sandid jooksma hakkaks igal aastal ning meie eestirahva vanu kombeid aus ja elus hoiaks! Igal juhul täname sel aastal üleeesti selle mardisanditamise festivali eest vedajaid www.mardipaev.com, mis inspireeris ja ergitas pajusid sante kodust välja ning loodetavasti lasti nii mõnedki rohkema ja parema meelega sisse...
Ettevalmistused külamajas
Uhked maskid, mardihobu ja karjataja!

Üks kombekas mardiproua ka :-)
Meie mardipere Kotimees, kes kogu kraami kokku kogus.
Virga talus käib perenaise lugemisoskuse kontroll
Ja tantsuoskuse kontrollimine.
Siin on meie mardihobu Veskimäe talu köögis "är koolnu"
Mardipere pillimees lauluhoos!
Mardihobu kepsutamine ja õnne tagumine!
Õnnelik vaarikese pererahva osa, kes õnnest osa tahtsid saada.
Võib öelda, et naispere oli aktiivsem oma õnne eest hoolitsema.


Kokkuvõttes peab tunnistama, et järgmine kord tuleb külla mardiperre üks pildimeister kaasa haarata, sest no mäng ja lust ja õnneviimine oli nii hoos martidel, et ei jõudnud pilti teha :-)
Aga ühe väikse videolõigukese saime küll:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar